ေန႕စဥ္ သင့္တင့္မွ်တေသာ အစားအစာစားသံုးရန္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါအာဟာရမ်ားလိုအပ္ပါသည္။
(၁) အသားဓာတ္ (Protein)
အေကာင္းဆံုးအသားဓာတ္ကို ေပးႏိုင္တာက- ၾကက္၊ ၀က္၊ အမဲ၊ ဆိတ္၊ ႏို႕မွ ျပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား၊ ငါးအမိိ်ဳးမိ်ဳး၊ ပုစြန္၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ အသည္း၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး
(၂) ကစီဓာတ္ (Carbohydrate)
ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပညင္း၊ ကန္စြန္းဥ၊ အာလူး၊ ပဲျမစ္၊ ပ်ားရည္၊ ၾကံ၊ ထန္းလ်က္၊ ႏို႕၊ ေပါင္မုန္႕၊ ယိုအမိ်ဳးမိ်ဳး
(၃) အဆီဓာတ္ (Fat)
တိရစာၧန္မွရေသာ အဆီမ်ား( ၾကက္၊ ၀က္၊ အမဲ) ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ားမွရေသာ အဆီမ်ား (အုန္း၊ ႏွမ္း၊ ေနၾကာ၊ ဖြဲႏု)
အဆီကို အလြန္အကၽြံ ေတာ့မစားသင့္ပါ။
(၄) သက္ေစာင့္ဓာတ္ (Vitamin)
အသီးအႏွံ၊ သား၊ ငါး၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား စားသံုးေပးႏိုင္ျခင္းျဖင့္ ရႏိုင္ပါတယ္။
(၅) ေရ (Water)
လူ႕ခႏၥာကိုယ္သည္ ေရဓာတ္ ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္ေနပါတယ္။ လိုအပ္ေသာ ေရပမာဏကို ရ႐ွိေနမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႕လံုး ေပါ့ပါးလန္းဆန္းေနပါလိမ့္မယ္။
(၆) ဓာတ္သတၳဳပစၥည္းမ်ား (Mineral Substances)
ဒီထဲမွာေတာ့--ကယ္လစီယမ္၊ ထံုးဓာတ္( ငါးကေလးမ်ား၊ ငါးပိရည္၊ ငပိစိမ္းစား၊ ဒန္႕သလြန္႐ြက္၊ ၾကာက္ဥ၊ ဒိန္ခဲ၊ ဟင္ဒႏုႏြယ္၊
သံဓာတ္ရဖို႕အတြက္ကေတာ့---- အသည္း၊ လတ္ဆကေသာ အသားမ်ား၊ ယုန္သား၊ ဥအႏွစ္၊ ငါး၊ ပဲမ်ား
သံဓာတ္နည္းလွ်င္ ေသြးအားနည္းၿပီး ေမာျခင္း၊ ႏွလံုးတုန္ျခင္း၊ အသားေရျဖဴေရာ္ျခင္း တို႕ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
လာေရာက္ ဖတ္႐ႈသူအေပါင္း အာေရာဂ်ံပရံမံ လာဘံႏွင့္ ျပည့္စံုႏိုင္ၾကပါ႐ွင္။
ပိုမို
Wednesday, January 16, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment